Bokreta Ház - Új lakás, új lakások értékesítése, új lakások építése, építési telkek értékesítése, Bokréta lakások az Immo-Rorh Kft-től.

Aktuális projektek

Új építésű lakások

Lakáskereső

Parkolókereső

Iroda- és üzletkereső

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékozódjon rólunk havonta!

Feliratkozás
Leiratkozás

Jogi sarok

Követelés behajtás új szabályokkal

2009.03.10

A követelések, kintlévőségek behajtásával kapcsolatban általában mindenkinek a per, felszámolás vagy végrehajtás jut az eszébe.

Nem minden esetben kell azonban pereskednünk, ha szeretnénk a követe...

Kötelező-e a jogi képviselet?

2009.03.06

Peres, nemperes és hatósági eljárásokban is előfordul, hogy törvény kötelező jogi képviseletet ír elő. Ilyen esetben ügyvéd mindig eljárhat minden bíróság, hatóság előtt. Meghatározott esetekben azonb...

További cikkek

Jogi sarok

Az öröklési illeték módosításáról

Talán már mindenki hallott róla, hogy módosították az öröklési illetékre vonatkozó szabályokat. Mostani hírlevelünkben azt ismertetjük, hogy 2009.-től ki milyen szabályok alapján fizet illetéket, ha örökölt.

Az öröklési illetékkel kapcsolatban elsőként azt nézzük meg, hogy hogyan is épül fel az erre vonatkozó szabályozás. A részletes előírásokat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény tartalmazza.

Az öröklési illetéket az örökös az általa örökölt vagyon úgynevezett tiszta értéke alapján fizeti meg. Ez azt jelenti, hogy a vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozást, és az így kapott összeg lesz az örökség tiszta értéke. Ez alapján kell a fizetendő illetéket kiszámítani.

Az illeték mértékénél jelentősége van annak, hogy az örökös milyen rokoni kapcsolatban állt az örökhagyóval, illetve annak is, hogy pontosan mi az, amit örökölt. Az örökösök alapján 3 csoportot állapítottak meg, ezekben a csoportokban eltérő mértékű illetéket kell fizetni.

Az I. csoportban a közeli hozzátartozók állnak, így tehát ide tartozik az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő. Nekik kell a legkevesebb illetéket fizetni. Hogy pontosan mennyit, az attól függ, hogy milyen összegű vagyont örököltek, illetve, hogy az örökölt vagyon lakástulajdon-e. A lakástulajdon öröklése ugyanis kedvezőbb illetéket jelent, mintha más vagyontárgyat örökölnénk.

A II. csoportba tartozik az örökhagyó I. csoportba nem tartozó unokája, a nagyszülő és a testvér. Ők már valamivel több illetéket fizetnek, mint az I. csoportba tartozó örökösök.

És végül a III. csoportba tartozik mindenki más, aki nem sorolható az előző két csoportba. Ők fizetik a legtöbb illetéket.

Korábban is léteztek bizonyos mentességek az öröklési illeték alól. Ilyen volt például, hogy egy cég üzletrészének öröklése esetén nem kellett és most sem kell illetéket fizetni. Ugyanez igaz a takarékbetétkönyvre is.

A legújabb módosítás azonban bevezette, hogy az I. csoportba tartozó örökösnek 20 millió forintig illetékmentes az öröklése. Ez igen jelentős módosítás, hiszen itt már nem csupán egy-egy vagyontárgy öröklése lehet illetékmentes, hanem akár a teljes örökség, ha annak tiszta értéke nem haladja meg a 20 millió forintot. Ha meghaladná, abban az esetben sem kell a teljes örökség után az illetéket megfizetni, csupán a 20 millió forint feletti rész képezi a fizetendő illeték alapját.

Az egyes csoportokban eltérő mértékű illetéket kell fizetnünk attól függően, hogy lakástulajdont örököltünk-e illetve a teljes örökség értéke mennyi. Az illeték pontos mértékét egy táblázat formájában az illetéktörvény tartalmazza, mely elérhető többek közt a www.apeh.hu weboldalon is.

- - - - - - - -

Rólunk írták

Kedves Márti!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok neked és az egész csapatotoknak. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen etikus, rugalmas csapattal dolgozhatunk együtt!
Szép napot és kellemes ünnepeket kívánok a szerkesztőség nevében!
Üdv,
Rita

- - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.


2009.01.07


Dr. Kocsis Ildikó ügyvédi iroda


Nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Mi odafigyelünk Önre. Ügyét nem "futószalagon" kezeljük, hanem Önnel egyeztetve, az Ön igényeit figyelembe véve segítünk. Pontos és precíz tájékoztatással, a határidők betartásával igyekszünk elérni, hogy Ön is tudja, mi történik. Lényegesnek tartjuk, olyan megoldási lehetőségek ismertetését, melyek fontosak, vagy nélkülözhetetlenek megalapozott döntések kialakításához. Az Ön érdekeinek képviselete határozza meg a munkánk, és célunk olyan közvetlen kapcsolat kialakítása, mely valódi együttműködést eredményez, mert nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Tevékenységek

  • Gazdasági társaságok alapítása, módosítása, képviselet cégeljárásban
  • Ingatlanokkal kapcsolatos szerződések készítése, eljárás a földhivatal és a szükséges egyéb hatóságok előtt
  • Polgári peres és nemperes ügyekben a képviselet ellátása
  • Magánjogi szerződések, egyéb okiratok készítése, véleményezése
  • Társaságok teljes körű képviselete megbízás alapján
  • Örökléssel kapcsolatos tanácsadás, végrendeletek, öröklési szerződések készítése, képviselet ellátása a hagyatéki eljárásban
  • Kintlévőségek és követelések jogi úton történő érvényesítése
  • Munkajogi kérdések, munkaviszonnyal kapcsolatos szerződések
  • Vitamegoldás (mediáció)

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1136 Budapest, Tátra u. 5/b. I/3.
Tel./Fax: (1) 266-6621
e-mail: info@kocsis-iroda.hu
www.kocsis-iroda.hu