Bokreta Ház - Új lakás, új lakások értékesítése, új lakások építése, építési telkek értékesítése, Bokréta lakások az Immo-Rorh Kft-től.

Aktuális projektek

Új építésű lakások

Lakáskereső

Parkolókereső

Iroda- és üzletkereső

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékozódjon rólunk havonta!

Feliratkozás
Leiratkozás

Jogi sarok

Követelés behajtás új szabályokkal

2009.03.10

A követelések, kintlévőségek behajtásával kapcsolatban általában mindenkinek a per, felszámolás vagy végrehajtás jut az eszébe.

Nem minden esetben kell azonban pereskednünk, ha szeretnénk a követe...

Kötelező-e a jogi képviselet?

2009.03.06

Peres, nemperes és hatósági eljárásokban is előfordul, hogy törvény kötelező jogi képviseletet ír elő. Ilyen esetben ügyvéd mindig eljárhat minden bíróság, hatóság előtt. Meghatározott esetekben azonb...

További cikkek

Jogi sarok

Az én házam az én váram? I. rész

Fontos tudni, hogy egy házibuli, vagy kerti parti rendezésekor a társasházak lakóinak pontosan mire kell odafigyelniük - mik a kerthasználat szabályai.
Első kérdés, ami felmerül ezzel a témával kapcsolatban, hogy kinek a tulajdonába tartoznak a lakóparkok kertjei?

Ha bármely kérdésre választ szeretnénk kapni a lakóparkokkal kapcsolatban, akkor a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény rendelkezéseit kell alapul vennünk. Eszerint a lakóparkok kertjei a lakók közös tulajdonában állnak. A törvény szerinti főszabály ez, azonban ezen közös területek felett a lakók mint tulajdonostársak rendelkezési joga érvényesül. Mit is jelent ez? A közgyűlés, vagy mindenki számára ismert nevén a lakógyűlés, - amelyen a részvétel minden tulajdonostárs joga - dönthet e közös tulajdonú részek sorsáról.

Mit értünk közös tulajdonú helyiségeken?

Ilyen az épülethez tartozó földrészlet, a lakóparkok kertjei, továbbá a külön tulajdonként meg nem határozott épületrész, épület berendezés. Emellett a tulajdonostársak közös tulajdonába kerülhet a nem lakás céljára szolgáló helyiség is. Ilyen például a medence vagy a kerti épített grillező is.

Ezen közös tulajdonban álló helyiségeket a lakók közül bárki bármikor használhatja?

Alapvetően igen, a tulajdonostársak jogosultak a közös tulajdon tárgyainak használatára, ez azonban nem korlátlan jog, ugyanis nem sértheti más tulajdonostárs jogát illetve jogos érdekét. Azaz egyik lakó sem építhet a többiek belegyezése nélkül kerti grillt saját vendégei szórakoztatására a közös tulajdonban álló kertben, hiszen ezzel a többi lakótárs kerthasználati jogát csorbítaná.
A közös tulajdon tárgyainak használatára vonatkozó szabályokat, melyeket a társasház házirendjében kell feltüntetni, maga a közösség - azaz a tulajdonostársak - határozhatják meg.

Van azonban kivétel is, hiszen az is gyakori, hogy valaki úgy veszi meg földszintes lakását, hogy kizárólagos kerthasználati jogot is vásárol hozzá. Ekkor azonban mindenképpen figyeljen oda, hogy ez a kizárólagos kerthasználati jog vagy a társasházi alapító okiratban, vagy egy használati szerződésben szerepeljen, hiszen e nélkül bizony a többi lakótárs nem köteles azt figyelembe venni. Ilyen esetben tehát csak a használati joggal rendelkező lakó jogosult az adott kertrészt használni, azonban természetesen ekkor is figyelemmel kell lennie a többiekre csakúgy, mintha saját családi házában élne.

Következő számunkban olvashatnak a jól sikerült házibuli következményeiről, és arról is, hogy létezik-e országos csendrendelet.


- - - - - - - -

Rólunk írták

Köszönöm a leveleket, gyűjtöm őket, hátha valamikor szükségem lesz
valamelyikre.

Minden jót kívánok!
Üdvözlettel,
Cs. J-né, Vácról

- - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.2009.01.21


Dr. Kocsis Ildikó ügyvédi iroda


Nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Mi odafigyelünk Önre. Ügyét nem "futószalagon" kezeljük, hanem Önnel egyeztetve, az Ön igényeit figyelembe véve segítünk. Pontos és precíz tájékoztatással, a határidők betartásával igyekszünk elérni, hogy Ön is tudja, mi történik. Lényegesnek tartjuk, olyan megoldási lehetőségek ismertetését, melyek fontosak, vagy nélkülözhetetlenek megalapozott döntések kialakításához. Az Ön érdekeinek képviselete határozza meg a munkánk, és célunk olyan közvetlen kapcsolat kialakítása, mely valódi együttműködést eredményez, mert nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Tevékenységek

  • Gazdasági társaságok alapítása, módosítása, képviselet cégeljárásban
  • Ingatlanokkal kapcsolatos szerződések készítése, eljárás a földhivatal és a szükséges egyéb hatóságok előtt
  • Polgári peres és nemperes ügyekben a képviselet ellátása
  • Magánjogi szerződések, egyéb okiratok készítése, véleményezése
  • Társaságok teljes körű képviselete megbízás alapján
  • Örökléssel kapcsolatos tanácsadás, végrendeletek, öröklési szerződések készítése, képviselet ellátása a hagyatéki eljárásban
  • Kintlévőségek és követelések jogi úton történő érvényesítése
  • Munkajogi kérdések, munkaviszonnyal kapcsolatos szerződések
  • Vitamegoldás (mediáció)

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1136 Budapest, Tátra u. 5/b. I/3.
Tel./Fax: (1) 266-6621
e-mail: info@kocsis-iroda.hu
www.kocsis-iroda.hu