Bokreta Ház - Új lakás, új lakások értékesítése, új lakások építése, építési telkek értékesítése, Bokréta lakások az Immo-Rorh Kft-től.

Aktuális projektek

Új építésű lakások

Lakáskereső

Parkolókereső

Iroda- és üzletkereső

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékozódjon rólunk havonta!

Feliratkozás
Leiratkozás

Jogi sarok

Követelés behajtás új szabályokkal

2009.03.10

A követelések, kintlévőségek behajtásával kapcsolatban általában mindenkinek a per, felszámolás vagy végrehajtás jut az eszébe.

Nem minden esetben kell azonban pereskednünk, ha szeretnénk a követe...

Kötelező-e a jogi képviselet?

2009.03.06

Peres, nemperes és hatósági eljárásokban is előfordul, hogy törvény kötelező jogi képviseletet ír elő. Ilyen esetben ügyvéd mindig eljárhat minden bíróság, hatóság előtt. Meghatározott esetekben azonb...

További cikkek

Jogi sarok

Követelés behajtás új szabályokkal

A követelések, kintlévőségek behajtásával kapcsolatban általában mindenkinek a per, felszámolás vagy végrehajtás jut az eszébe.

Nem minden esetben kell azonban pereskednünk, ha szeretnénk a követelésünket behajtani. Sőt van, amikor nem is tehetjük meg, hogy azonnal pert indítunk.

Talán most felkapja a fejét kedves Olvasó: Már perelni sem tudom az adósom?

Nem, természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hitelező semmit sem tehet, csak futhat a pénze után.

Amennyiben valaki szeretné a követelését behajtani, nem peres eljárásban úgynevezett fizetési meghagyás kibocsátását kérheti a bíróságtól. Ezzel kapcsolatban egy lényeges változás következett be 2009. január 1-től. Ezek alapján ugyanis a pénz fizetésére irányuló lejárt követelést ilyen eljárásban lehet követelni, ha annak összege nem haladja meg az 1 millió forintot. Ekkor tehát nincs lehetőség arra, hogy azonnal peres eljárást kezdeményezzünk.

De nézzük a fizetési meghagyás főbb részleteit!

Ez egy nem peres eljárás, ami azt jelenti, hogy a jogosult, a hitelező kérelmére a bíróság - amennyiben azt megalapozottnak ítéli a becsatolt iratok alapján - fizetési meghagyást bocsát ki a kötelezettel, adóssal szemben. Ebben felhívja, hogy 15 napon belül fizesse meg a követelt összeget.

A kötelezett, adós a bíróság felszólítását a kézhezvételtől számított 15 napon belül megtámadhatja. Ebben az esetben az eljárás perré alakulhat.

Amennyiben a kötelezett, adós a fizetési meghagyást a határidőn belül nem támadja meg, az jogerőre emelkedik. Ezt követően a jogosult már végrehajtási eljárásban érvényesítheti a követelését, ha az adós nem teljesített felé.

A fizetési meghagyás kibocsátása iránti eljárás kisebb költséggel jár, mint a peres eljárás. A költségeket azonban a jogosultnak kell megelőlegeznie, amit utána a kötelezettől szintén követelhet.

Idén év elejétől az ilyen eljárásokban már nem kell, hogy bíró járjon el, akár bírósági ügyintéző is aláírhatja a hivatalos iratot.

Sőt még egy fontos változás történt!
Ez alapján fő szabály szerint a bíróságnak 15 napja van arra, hogy az adóst felhívja a teljesítésre. Ez a határidő korábban 30 nap volt, melyet azonban a gyakorlat sajnos nem mindig igazolt vissza. Reméljük, hogy a jövőben a bíróságok valóban gyorsan tudják intézni ezeket az ügyeket, így a követelések lényegesen rövidebb idő alatt behajthatókká válhatnak.

- - - - - - - - -

Rólunk írták

Szia Ildi!
Szinte tökéletes! Holnap átolvasom még egyszer.
Köszönöm,
Judit


- - - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

2009.03.10


Dr. Kocsis Ildikó ügyvédi iroda


Nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Mi odafigyelünk Önre. Ügyét nem "futószalagon" kezeljük, hanem Önnel egyeztetve, az Ön igényeit figyelembe véve segítünk. Pontos és precíz tájékoztatással, a határidők betartásával igyekszünk elérni, hogy Ön is tudja, mi történik. Lényegesnek tartjuk, olyan megoldási lehetőségek ismertetését, melyek fontosak, vagy nélkülözhetetlenek megalapozott döntések kialakításához. Az Ön érdekeinek képviselete határozza meg a munkánk, és célunk olyan közvetlen kapcsolat kialakítása, mely valódi együttműködést eredményez, mert nekünk nem csak az ügy fontos, hanem Ön is!

Tevékenységek

  • Gazdasági társaságok alapítása, módosítása, képviselet cégeljárásban
  • Ingatlanokkal kapcsolatos szerződések készítése, eljárás a földhivatal és a szükséges egyéb hatóságok előtt
  • Polgári peres és nemperes ügyekben a képviselet ellátása
  • Magánjogi szerződések, egyéb okiratok készítése, véleményezése
  • Társaságok teljes körű képviselete megbízás alapján
  • Örökléssel kapcsolatos tanácsadás, végrendeletek, öröklési szerződések készítése, képviselet ellátása a hagyatéki eljárásban
  • Kintlévőségek és követelések jogi úton történő érvényesítése
  • Munkajogi kérdések, munkaviszonnyal kapcsolatos szerződések
  • Vitamegoldás (mediáció)

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
1136 Budapest, Tátra u. 5/b. I/3.
Tel./Fax: (1) 266-6621
e-mail: info@kocsis-iroda.hu
www.kocsis-iroda.hu